fredag 31 maj 2013

365 saker?

Bloggen "365 saker du kan virka eller sticka" lägger ut tips på mönster eller hemsidor varje dag under ett år för att inspirera och ge tips till ditt handarbete. Igår publicerades mitt mönster på torgvantar med krusbärsmönster. Jag är glad och stolt!
Kolla in alla andra bra mönster som de tipsar om genom att klicka nedan.


fredag 24 maj 2013

Att hjälpa en människa

Alla lever inte ett lika fördelaktigt liv som jag. Det har jag själv fått erfara när jag gjort resor som fört mig till mer utsatta länder. Men det syns även här i Sverige - välfärdslandet. Att bara bjuda på en liten del av mitt överflöd skulle kunna hjälpa så många. Jag tänker inte bara då på enbart rent ekonomiska medel som sätts in på ett bankkonto till en hjälporganisation utan även på det som min största hobby kan erbjuda - stickade saker.
Jag läste ett reportage om Ingrid som jobbar för "Slättmissionens hjälpande hand" och i samband med den såg jag Anna Braws "sticka och skicka"-blogg. Jag blir oerhört inspirerad och glad av att se dessa personer som gör något meningsfullt för andra människor genom det de är bra på. Och jag måste erkänna att det är lite av en hemlig dröm för mig: En dag ska jag arrangera en stor stickfest och allt som producerats ska sedan skickas till dem som verkligen behöver! Tanken på att någon som sitter i kylan kan bli värmd av mina sockor och vantar, eller att en nyfödd bebis får en skyddande filt som jag virkat virad om sig ger mig en enorm tillfredsställelse! Plagg som är stickade av kärlek till just dessa personer. 
Människan behöver dessa materiella saker för att kunna överleva den fysiska vardagen men för mig har stickningen också fått en annan dimension. Människan behöver också gemenskap, vi är skapta så. Även där kan jag ge av mitt överflöd. Så i väntan på rätt tid för den "stora stickfesten" kan jag öppna min stickjunta för alla som vill och erbjuda en stund av gemenskap och värme. Välkommen!



måndag 13 maj 2013

Första tröjan!

Har i alla år undvikit att påbörja stora projekt som innebär mycket tid, mycket garn och eventuella många fel... Tycker att det känns bättre att sticka små saker som går fort och där det inte är så svårt att repa upp om man råkar göra några små fel.
Men nu är det dags! Jag tänker sticka en tröja till mig själv. Men för att komma runt det där med mycket garnåtgång och tid bestämde jag mig för att göra en barntröja av ett gammalt stickstigt ullgarn som jag aldrig kommer använda till något vettigt. Det fick helt enkelt bli en liten test-tröja, en prototyp. Inga krav - bara ett kul nytt projekt. Och faktum är att efter min ganska långa period av ickeinspiration och stiltje stickar jag som aldrig förr! Kan inte släppa taget om denna söta lättstickade (än så länge) lilla tröja. Man stickar helt enkelt bara runt runt i ett mönster som ser mer komplicerat ut än vad det är. Mönstret hittade jag på DROPS men stickar den helt enfärgad. Jag tror, och hoppas, att den kommer bli fin! Då ska jag sticka den igen fast i ett mjukare garn, t ex i TK Yarns Amoretto eller Merci.