onsdag 31 juli 2013

Sticka och skicka

Kyrkkaffets blogg kan man läsa om hur man virkar, stickar eller syr bindor som sedan skickas till kvinnor i Gambia. Ett bra sätt att göra något av sina restgarner i bomull och samtidigt göra något bra för någon annan.

fredag 26 juli 2013

365 saker - igen!

Bloggen "365 saker du kan virka eller sticka" lägger ut tips på mönster eller hemsidor varje dag under ett år för att inspirera och ge tips till ditt handarbete. Idag publicerades mitt mönster på disktrasa med bikupemönster! 
För att fira detta har jag letat reda på fler fina disktrasor. Det är ett perfekt litet sommarprojekt som man lätt kan ha med sig under semestern och som är väldigt användbara till hösten. Kanske som present till någon? Eller varför inte bara använda dem själv! Klicka bara på bilden så kommer du till själva mönstret och till den som har skapat det (bilderna är lånade från respektive blogg). Vill du sticka en trasa i ett av de vanligaste mönstren så har Muchis stickskola många bra förslag på strukturer och mönstermixer. Eller varför inte  en trasa i spetsmönster?

 






Kolla in alla andra bra mönster som 365 tipsar om genom att klicka nedan.

torsdag 18 juli 2013

Att slakta en tröja - avsnitt 2...

Jag har fått dille på att virka korgar. Idén uppkom när sambon bestämt sig för att göra sig av med ett gäng vita t-shirts som uttjänat sitt syfte. Känns ju onödigt att bara slänga bort. Det vore ju bättre att återanvända dem på något sätt för att spara på både miljö och pengar - te x för att virka en vit korg till mina garnnystan! Sagt och gjort, en korg började växa fram. Men allt klippande av tygremsor (Har redan avverkat 3 t-shirts till botten...) gav mig skavsår på fingret av saxen så bestämde mig för att göra en liten prototyp med tyg från benen av mina gamla gröna mysbyxor. Jag blev riktigt nöjd, så nu ska jag bara göra klart min stora vita...


Klipp remsor av tröjan, ca 1 cm breda. (Jag började att klippa längst ner och runt, runt, runt över sidosömmarna och upp till halsringningen så att remsan blev så lång som möjligt). Virknålen är i strl 12 men det kan man ju variera lite beroende på hur tjocka eller tunna remsor man klipper.
Sedan satte jag igång att göra själva botten av korgen: Virka 5 lm. Med en sm virkas dessa sedan ihop till en ring. Sedan virkas 2 st i varje m i (ca) vartannat varv. De övriga v virkas 1 st i varje m. När botten blivit till den storlek som önskas virkas enbart 1 st i varje m tills korgen blivit så hög som du vill ha den. Klart! (Bild på det färdiga resultatet kommer när jag fått den klar...)

lm - luftmaska
sm - smygmaska
st - stolpe
m - maska
Här hittar du bildbeskrivningar på förkortningarna.

fredag 12 juli 2013

Utlottning!

Ta chansen att vinna en utlottning av ett underbart garn! Klicka dig vidare till Charliins blogg och läs vidare hur du går till väga.
Garnet är från Manos del Uruguay och heter Manos silk blend. Jag stickade en mössa i detta för ett tag sedan och har använt den hela vintern för att värma mitt lilla huvud. Att garnet dessutom är handfärgat av kvinnor som får hjälp att bygga upp en egen inkomst i Uruguay värmer ju även i hjärtat...
Mönstret till mössan och lite mer information om garnet hittar du här.

måndag 8 juli 2013

Tröjan äntligen klar!

Det tog ett tag, men nu har jag äntligen stickat klart den lilla prototyptröjan. Galgen är lite stor så den ser lite "bredaxlad" ut. Synd att garnet är så stickigt annars hade jag kunnat ge bort den för jag blev riktigt nöjd.

Mönstret hittade jag på DROPS