Följ denna blogg via e-post

söndag 9 augusti 2015

Väldoftande ekologisk lotion

Efter en varm dag och en välbehövlig uppfräschande dusch får jag äntligen smörja in mig med min egenhändigt gjorda lotion. Så här på sommaren känns det skönt med något lättare än mina lite fetare lotionbars att smörja in kroppen med. Den har blivit en storfavorit och jag smörjer hela kroppen, även ansiktet, med den. 
Det allra bästa med att göra hudprodukter själv är att veta precis vad som finns i flaskan - ekologiska ingredienser utan några som helst tillsatser. Man väljer också helt och hållet vilken, hur mycket eller hur lite doft man vill ha. Kanske helt doftfritt? Kan det bli bättre?! Efter en sådan succé måste jag såklart bjussa på mitt "recept".

Jag använder mig av en liten pumpflaska, dels för att lotionen inte ska riskera att stå för länge och härskna (då jag inte har något konserveringsmedel i) och dels för att jag ofta vill variera doften! Flaskan är på ca 30 ml.

Grundrecept:
1. Ca 50% aloe vera (ekologisk och med så hög halt aloe som möjligt. Jag har hittat på apoteket)
2. Ca 25% mandelolja (finns att köpa på apoteket)
3. Eterisk olja efter behag. (Finns i hälsokostbutiker eller går att beställa på nätet). Jag har under sommaren valt citrusdofter som citrongräs, grapefrukt eller apelsin. Då har jag droppat i 15-20 droppar, men det beror såklart på hur starkt man vill dofta. Om man vill ha den doftfri hoppar man givetvis över denna punkt. 
4. Skaka flaskan ordentligt. Se till att inte fylla upp flaskan för full då det kan vara svårt att få ingredienserna att blandas ordentligt när man skakar.

Lätt som en plätt- klart att smöja in!

Det går såklart också att variera denna lotion på många sätt. Vill man t ex att den ska vara mer "svalkande" än "smörjande" häller man i något mindre mandelolja än i grundreceptet. Funkar bra för solsveda eller som aftershave balm för nyrakade ben eller manlig haka. Jag gjorde en sådan "balm" till min sambo och som eterisk olja valde jag "olibanum frankincense" som påminner lite om kåda eller tallbarr. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar